Direktlänk till inlägg 29 september 2007

Snäll och duktig...... bläää!

Av Liv - 29 september 2007 11:58

Ord har olika betydelse för olika personer. Jag är rätt allergisk mot orden snäll och duktig.


De flesta, tror jag, värderar dessa ord rätt positivt. I min värld är det definitivt annorlunda. När någon säger att jag är duktig och/eller snäll blir jag stel, skeptisk och känner mig allmänt olustig. Detsamma gäller när jag hör dessa ord uttryckas om och till barn, vilket förekommer ofta. Hudå.


Att vara snäll - det låter i mina öron som något uppoffrande och i det finns en risk att man förlorar sig själv.  Och snäll ska man tydligen vara i en himla massa lägen! Alltså, här springer vi runt och uppmuntrar folk att inte respektera sig själva. Om du inte är snäll.... en oftaförekommande fras där fortsättningen oftast innehåller hot och skuldbeläggning.


Att vara duktig - det blir för mig presterande. Att duga och räcka till utifrån prestation.... Resten då?? Hela människan med allt vad det omfattar.


Överdrivet? Hur som helst, det här är min starka värdering av snäll och duktig. 


Nu när jag skriver känner jag mig arg. Jag inser att kärnan nog är att jag är så förbannat trött på att vara snäll och duktig.   


Lika bra att stoppa här. *biter ihop* och fortsätter fundera tyst för mig själv så länge.


 
 
UnderCover

UnderCover

29 september 2007 18:08

Kan hålla med dej här helt klart. Plus att jag tycker att snäll är ett så intetsägande ord, "h*n är ju snäll" - säger mej hur lite som helst. "H*n är duktig" - på vadå, jämfört med vad?
Nä, jag föredrar att värdera utifrån helt andra kriterier. Och som du säger; vad uppmutrar det för egenvärde/självrespekt och vem bedömer en prestation och utifrån vadå?

Inte konstigt att fler och fler går omkring och mår skit...

En annan sak!
Lägg av att bita ihop! Ut med skiten istället!

http://undercover.bloggagratis.se

 
Ruth blir arg !

Ruth blir arg !

29 september 2007 21:33

Nu blir jag stum, fundersam och skakad!

Näää, vad är det för fördomar, ingen mår dårligt av att höra den har varit duktig och snäll. Beröm ger alltid bra själförtroende och det är ofta för lite av den varan. Ett barn som aldrig får beröm blir lätt osäker, för den vet inte om det den gör duger, säger man att det är "bra" så betyder det att det kunnat varit bättre. En hund som inte får beröm klarar inlärning väldigt dårligt, och lyder bara för att vara husse/matte till lags för att dom kräver det och vågar inget annat. Den skall lyda och vifta på svansen av glädje när matte/husse vill och inte komma krypande, för att komma dit så är det beröm och belöning som gäller. Även vuxna mår bra av att få höra ordet duktig och bra, då presterar man bättre och gör det med glädje och får ett bra självförtroende. Ett barn som aldrig har fått uppmuntran som liten har svårt för att ta emot det som vuxen. Så mina damer tänk om och ge beröm om det är befogat då känns det rätt och blir rätt. Känner flera som har så svårt för att säga dessa orden, även förlåt och tack. Säger man att någon har varit duktig så skall det inte jämföras med något annat, och vad andra har presterat. Utan berömmet skall ske utifrån varje tillfälle och individ och vad som möjlighet att åstadkomma i varje enskilt fall....

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Ingen bild

liv

30 september 2007 13:08

UnderCover: Lovar att inte bita ihop för mycket :-) På ett eller annat sätt kommer det ut.

Ruth: Håller givetvis med om att människor behöver uppmuntran. Min värdering av snäll och duktig innebär inte uteslutande och förringande av uppmuntran. För mig finns andra ord och handlingar för uppmuntran och beröm.

 
Marianne

Marianne

30 september 2007 13:43

Jag tycker inte det är något fel att använda orden snäll och duktig, jag använder dem själv vid de tillfällen jag anser det vara befogat. Och stackars barn som INTE någon gång får höra att de har varit duktiga eller är snälla. Det är inte uppoffrande att vara snäll mot människor och djur, jag anser att det är en självklarhet. Att vara duktig innebär inte heller något krav på prestation. Man kan vara duktig på en eller ett par saker, samtidigt man är urkass på något annat. Jag har vuxit upp med massor av beröm för saker som jag ansetts duktig på. Och samtidigt fått uppbackning och uppmuntran som att, försök igen och gör ditt bästa på saker som jag misslyckats med.
Jag vet inte hur du känner dig just nu och varför du känner så, men sluta att bita ihop och vara tyst.
Man har rätt att bli förbannat och säga ifrån när det läggs för höga och för många krav på en. Så säg ifrån på det du är trött på, vänd inte din ilska och irritation mot fel håll. För just nu är du inte snäll mot dig själv, bara duktig som kan vara tyst när du är arg, trött och förebannad. Ryt till så det dånar och släng iväg den jädrans babianen som sitter i din ryggsäck och bankar dig i skallen hela tiden.
Kram.

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
Ingen bild

liv

30 september 2007 17:53

Marianne: Tack för din kommentar... Känner att jag blir verkligt rörd. Det är bara så svårt att känna att jag har rätt att säga ifrån, även om jag är intellektuellt medveten.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Liv - 26 februari 2008 19:12

Trött, trött, trött i morse när klockan ringde.   Förväntansfull - när jag vaknat till.   Irritation - Det feta tidningsbudet kom sent (efter 7), som vanligt (!). Nu ska tidningen sägas upp!   Förväntan - Besök hos frissan - ny frisyr och första prof...

Av Liv - 25 februari 2008 19:55

Idag ramlade jag över en intressant artikel i DN. Intressant så till vida att den inte helt köper, i mitt tycke, förenklade lösningar gällande bemötande. Jag har sett delar av en del "Nannyprogram" i TV där nån slags skamplats används för att få ordn...

Av Liv - 24 februari 2008 09:04

Ojojoj... det är längesedan jag var här nu. Det här är andra helgen då inget hänger över när det gäller flytt, rensning, sortering mm mm mm i mammas hus. Nu är det överlämnat till de nya ägarna. Vet knappt var jag ska börja, såhär en söndagförmiddag...

Av Liv - 13 februari 2008 19:11

Vet inte riktigt. Ännu en dag till ända. Njae, inte riktigt. Ska faktiskt alldeles strax bli upphämtad för en after work. Har inte varit på jobbet idag, men har ändå jobbat. Den sista insatsen, tror jag, i mammas hus. Ryggen är INTE riktigt bra efter...

Av Liv - 12 februari 2008 20:57

Idag blev jag faktiskt näst intill beordrad att ta semester. På något sätt framgick nog mitt tillstånd väldigt tydligt, utan att jag egentligen satt ord på hur jag mådde. Chefen är orolig att jag ska klappa ihop helt. Jag lovade att ta semester åtmin...

Ovido - Quiz & Flashcards